Automatické zlepšování kvality obrazu otisku prstu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřená na vylepšení kvality obrazu otisku prstu a na jeho kvalitativní ohodnocení. V první části práce je definován pojem otisku prstu, jsou rozebrány jeho charakteristické rysy a nejdůležitější vlastnosti k definování dobré kvality obrazu. Další kapitola ve zkratce popisuje metody na určení kvality obrazu otisku a podrobněji nahlíží na metodu použitou v SDK od Innovatrics. Třetí kapitola poté podrobně informuje o jednotlivých krocích při vylepšování obrazu pomocí metody založené na Gaborovém filtru. Závěrečná část je poté věnována experimentálním výsledkům. Obecně je obtížné vytvořit metodu, která by vylepšila jakýkoliv otisk prstu. Proto by bylo vhodné před využívání tohoto programu vyladit metody pro určitý typ otisků, či pro určitý scanner.
This bachelor thesis is focused on enhancement the quality of fingerprint image and its qualitative evaluation. In the first part is defined term of a fingerprint image, the main characteristics features are analyzed and the most important properties to define a good quality image. The next chapter describes the method to determine the fingerprint image quality and regards with this method used in the SDK from Innovatrics in detail. The third chapter provides detailed acquaint with each step in enhancing the image using a method based on Gabor filter. The final part is devoted to the experimental results. It is generally difficult to create a method that would enhancement any fingerprint. Therefore, it would be appropriate to use the program to tune this method for a particular type of fingerprint or for a specific scanner.
Description
Citation
BLAHO, V. Automatické zlepšování kvality obrazu otisku prstu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Václav Dvořák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Souhlasím s názorem studenta, že současné algoritmy pro hodnocení kvality otisku prstu jsou mírně řečeno problematické. Opticky je kvalita otisku prstu výrazně vylepšena, nicméně by mne zajímaly statistické výsledky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO