Mobilní aplikace hodin pro pomoc s orientací v čase osobám s autismem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem bakalářské práce je navrhnout grafické uživatelské rozhraní mobilní aplikace, která může sloužit lidem s autismem jako podpora při orientaci v čase. Navržené rozhraní vychází z metodiky Strukturovaného učení. Nosnými součástmi jsou mobilní verze denního režimu a zobrazení hodin s příběhem. Řešení bylo pomocí vytvořené experimentální aplikace otesto- váno s reálnými uživateli. Provedenými testy se potvrdilo, že uživatelé jsou pod dohledem způsobilé osoby schopni práce s denním režimem. Využití hodin doplněných o příběh se podařilo ověřit pouze částečně. Hlavním zjištěním je, že po řádném nácviku by uživatelé měli být schopni navržené řešení využít jako pomůcku.
The aim of the project is to design graphical user interface, which helps autistic people with time orientation. The devised user interface follows the rules of Structured education. The main components of the mobile application are mobile schedule and digital clock accompanied by a story. Final user interface was tested by real users, who used the experimental application. Developed experimental application has been used for testing by real users. The tests offer important result: under the supervision, the autistic users are able to utilize the application. The utilisation of clock accompanied by a story is partly verified so far. The important finding is, that after some training, the designed and developed application is exploitable for autistic people.
Description
Citation
DEÁK, J. Mobilní aplikace hodin pro pomoc s orientací v čase osobám s autismem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Masařík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Motlíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: U grafů zachycujících pochopení, zájem i samostatnost dětí (str. 27-29) máte vynesenu lineární křivku trendu. Data však vypadají dosti náhodně v některých případech. Je tady lineární trend na místě? Stalo se během testování, že by děti rychle odklikávaly úkoly jako splněné, aniž by je splnily? Pokud ano, jak byste to řešil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO