Interaktivní 3D modelování lidských tkání na základě CT/MR dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se skládá z teoretického rozboru, návrhu a implementace systému pro tvorbu trojrozměrných počítačových modelů tkání lidského těla. Tyto modely budou vytvářeny na základě dat získaných pomocí počítačové tomografie (CT) a magnetické rezonance (MR). Výstupem lékařských přístrojů založených na těchto principech je trojrozměrný rastr, který není příliš vhodný pro vizualizaci či vytváření reálných modelů tkání. Pro extrakci požadovaných tkání a vytváření jejich modelů se používají automatické nebo poloautomatické metody, kdy je nutná spolupráce odborníka na vytváření modelu. Tato práce je zaměřena na modelování lineárních struktur lidského těla jako jsou žíly a tepny, nervy, kanálky a další. Tyto struktury jsou totiž automatickými metodami problematicky rozpoznatelné a proto je vhodná asistence odborníka znalého lidské anatomie.
This work concerns / deals with theoretical analysis, design and implementation of system for creation three-dimensional computer models of human body tissues. These models will be created by computer tomography (CT) and magnetic resonance (MR) data. Output of medical apparatuses based on these principles is a three-dimensional raster, which is not good for visualization and making real models. For required tissues extraction are used automatic or semiautomatic methods, where is necessary an operation of a specialist. This work is concerned with human body tissues with linear structure such as veins and arteries, nerves, bone canals etc. These structures are problematic recognizable by automatic methods. Therefore is convenient an operation of a specialist, which is adept in human anatomy.
Description
Citation
SATINSKÝ, T. Interaktivní 3D modelování lidských tkání na základě CT/MR dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
Date of acceptance
2008-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO