Grafický editor simulačních modelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce obsahuje úvod do problematiky modelování a simulace pomocí formalismu DEVS. Definuje základní modely (atomický DEVS a složený DEVS), určuje způsob simulace a obsahuje příklady formalismů, které jsou na DEVS založeny (ParallelDEVS, DESS). Dále je popsán způsob zadávání DEVS modelu pomocí grafického editoru, stručný přehled existujících nástrojů a jejich výhody a nevýhody. Zvláštní část je určena k využití jazyka XML pro ukládání modelů a přibližuje formy validace a transformace XML dokumentů. Poté práce obsahuje návrh grafického editoru simulačních modelů, který specifikuje třídy použité pro reprezentaci modelu, pracovní plátno, rozhraní pro export modelu a hlavní aplikaci, inspirované návrhovými vzory. Rovněž je uveden formát XML dokumentu určeného k uložení DEVS modelu a jednoduchý DEVS simulátor. Implementační část se zabývá použitými knihovnami a prací s nimi. Vymezuje jejich klady a zápory. Dokument je uzavřen příkladem návrhu a implementace jednoduchého DEVS modelu ve vytvořeném grafickém editoru určeného pro DEVS modely.
This paper contains brief introduction into modeling and simulation using Discrete Event Specified System (DEVS) formalism. It defines basic models (atomic and coupled DEVS) and shows how they are simulated. Examples of derived DEVS formalism like parallel DEVS or DESS are also presented. It is described how to create DEVS models using graphic modeling software and advantages and disadvantages of this approach. A short summary of known programs are also covered. Storing models in the XML language, validation of XML document and transformation capabilities by XSLT are discussed. The main section is dedicated to the design of a graphic editor for simulation models inspired by design patterns including classes for canvas, model representation, export module interface and main application. The XML document used for storing DEVS models and simple DEVS simulator are also described. Implementation section presents used programming libraries, reasons why they have been used and their advantages and disadvantages. Paper ends with an example of a simple DEVS model created by implemented graphic editor for simulation DEVS models.
Description
Citation
HOŘÁK, J. Grafický editor simulačních modelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO