Geolokace stacionární kamery z obrazu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá a analyzuje možnosti, kterými je možno zjistit geografickou polohu ze snímků nebo videa pouze za použití vizuální informace z obrazu.    Výsledkem práce jsou dvě rozdílné metody geo-lokalizace. První z nich pracuje na principu hledání časů východu a západu Slunce. Hlavní výhodou této metody je její univerzálnost. Funguje s jakoukoliv kamerou umístěnou v externích prostorech a nevyžaduje přítomnost žádných specifických objektů ve scéně. Pro správný výsledek je třeba alespoň celodenní záznam z kamery. Výsledky jsou uspokojivé za každého počasí. Druhá metoda pracuje na základě analýzy stínů ve scéně. Správnou pozici je možno určit, s poměrně velkou přesností, pouze na základě dvou snímků pořízených v různém čase. Tato metoda vyžaduje přítomnost dvou objektů v obraze, které vrhají stín. Přesnosti výsledků navržených metod jsou vyhodnoceny a porovnány. Z výsledků vyplývá, že obě metody lze úspěšně použít pro odhad geografické polohy. Dále byla v rámci práce pořízena rozsáhlá datová sada obrazových sekvencí z volně přístupných webových kamer.
In this thesis we address a problem of geo-locating a camera using only visual information of the scene. The aim of the thesis is to study existing methods of geo-location, discuss and show their limitations and suggest possible improvements. We propose two different methods of geo-localization. The first method is based on detection of sunrise and sunset in the image sequence. Its main benefit is that this method can be successfully applied for any outdoor camera and it does not require any specific object in the scene. The second is based on the analysis of shadows in the scene. This method allows estimation of the  Sun's position a single image using two objects and their shadows. It is required to have at least two images captured at different time for the correct estimation of the geographical position. We evaluated proposed methods and introduced discussion and possible improvements. Both methods can be successfully used for the geo-location determination. In addition, we created an extensive dataset of time-lapse images from public accessible web cameras.
Description
Citation
ŠIMURDA, P. Geolokace stacionární kamery z obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Pavol Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Vysvětlete jaký je rozdíl mezi příznaky "average image intesity" a "mean intensity value" (str. 13) a jakým způsobem definujete příznak "number of white blobs"? Co přesně znamená, že jste nastavení parametrů (zejména prahů) pro detektor našel empiricky? Vysvětlete jakou metriku jste použil a jak jste postupoval při výpočtu zmiňované chyby detekce 3% (str. 25)? Vysvětlete co znamenají barevné plochy v obrázcích Fig. 4.8, 4.10, atd.?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO