Podpora pro vyrovnávací paměť pro systém GVFS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá podporou pro vyrovnávací paměť pro systém GVfs (Gnome Virtual filesystem). Nejprve je vysvětlen princip vyrovnávacích pamětí, invalidace dat a algoritmů pro výběr oběti. Následuje popis abstrakce souborového systému GIO a komunikace s virtuálními souborovými systémy GVfs. Dále jsou diskutovány nedostatky jednotlivých modulů tohoto systému a jejich interní vyrovnávací paměti. V práci jsou navrženy tři typy vyrovnávacích pamětí. První slouží k ukládání metadat, druhá pro výpis adresářů a třetí pro data souborů. Tyto vyrovnávací paměti byly naimplementovány a ověřeny s ohledem na funkčnost a výkonnost. Hlavním přínosem tohoto řešení je rychlejší práce s virtuálními souborovými systémy a pokrytí chybějící funkcionality některých modulů (např. posun v datových tocích).
The master's thesis deals with a support of caching in GVfs (Gnome Virtual filesystem). Basics of caches, cache invalidation, and cache replacement algorithms are described. Description of GIO filesystem abstraction and communication of modules within GVfs is provided next. The disadvantages of individual GVfs modules and, if present, their internal caches are discussed. The thesis proposes three types of cache. The first type of cache is for storing file metadata, the second one for directory listings, and the latter for file content. These caches have been implemented in a prototype and verified with respect to the functionality and performance. The main benefits of the proposed solution are faster work with virtual filesystems and provided missing functionality of lower-level virtual filesystem to GIO abstraction (namely, for instance seek operation).
Description
Citation
HOLÝ, O. Podpora pro vyrovnávací paměť pro systém GVFS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen)
Date of acceptance
2014-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "A". Otázky u obhajoby: V práci zmiňujete přínosy vyrovnávací paměti jen pro několik vybraných protokolů. Jak velký je přínos pro běžného uživatele obecně, tj. s přihlédnutím k tomu, jak moc využívá které protokoly?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO