Simulátor Turingových strojů popsaných pomocí kompozitních diagramů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V této práci je uvedena teorie související s Turingovými stroji a formami jejich popisu se zaměřením na kompozitní diagramy. Cílem práce je vytvořit aplikaci, která umožní editaci Turingových strojů zapsaných pomocí kompozitních diagramů a simulaci jejich běhu na zadané vstupní konfiguraci (včetně strojů nedeterministických i vícepáskových). Dále bude aplikace umožňovat spustit analýzu daného Turingova stroje za účelem zjištění, zda tento stroj nebo některé jeho části vždy zastaví. Výsledná aplikace poskytující uvedené funkce je implementována v Javě a zmíněná analýza je v ní prováděna s využitím konstrukce fundovaných uspořádání. V rámci práce tak vznikl nástroj umožňující návrh a testování Turingových strojů zapsaných pomocí kompozitních diagramů. Aplikace může najít své využití zejména při výuce teoretické informatiky, kde může posloužit např. pro demonstraci činnosti daného Turingova stroje.
In this thesis, the theory related to Turing machines and means of their description (with focus on composite diagrams) is presented. The aim of this work is to create an application that allows editing Turing machines described by means of composite diagrams and simulating their computation on specified input configuration (including non-deterministic and multi-tape machines). Furthermore, within the application it will be possible to run the termination analysis of Turing machine in order to determine whether this machine or any of its parts always halt. The resulting application is implemented in Java and the termination analysis is performed using the well-founded orders. And so, one of the results created during this work is a software tool which allows designing and testing of Turing machines described by means of composite diagrams. Resulting application may be used especially during lectures on theoretical computer science, where it can be used to demonstrate computation of some Turing machine.
Description
Citation
SISKA, J. Simulátor Turingových strojů popsaných pomocí kompozitních diagramů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Pavol Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Jaká je intuice za volbou k = 1,2,3 odpovídající změně pozici hlavy na pásce "alespoň o 1, 2, resp. 3 buňky" pro relaci >_k? Odkud se vzaly tyto konstanty? Nestačí jenom k = 1, 2, případně jen k = 1? Pokud ne, proč? Víte o limitujícím příkladu pro problém zastavení, na který vaše metoda neodpoví přesně? Jaké používáte při detekci zastavení ``vzory'' a jakým způsobem jsou v aplikaci zadány? Lze je dodat do aplikace externě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO