Modular File Scanner for RPM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Balíčkovací systém RPM poskytuje pohodlné řešení pro správu a distribuci softwaru. Z pohledu vývojáře s ním pracujícího, je hlavní činností tvorba balíčků vhodných pro širokou distribuci. Tento proces obnáší řadu činností, které jsou pro velké množství softwaru podobné, či zcela totožné. Bylo by tedy vhodné mít možnost, tyto opakované činnosti co nejvíce a nejjednodušeji zautomatizovat, aby se usnadnila práce vývojářům a zmenšil prostor pro možné chyby. Cílem této práce je analýza požadavků, návrh a implementace modulárního skeneru do nástroje rpmbuild - části RPM starající se o tvorbu balíčků. Tento modulární skener bude poskytovat API ke sledování a modifikaci procesu sestavování balíčku a umožní snadnou tvorbu modulů doplňujících funkcionalitu pro zjednodušení a zefektivnění procesu balíčkování.
The package management system RPM is a convenient solution to software management and distribution. While working with RPM, the main developer's task is to build packages suitable for wide distribution. This process involves a lot of tasks that are similar, or even the same, for a wide range of packaged software. It would be useful to have a solution to automate this kind of tasks in an effective manner. The solution should lead to simplification of the packaging process and decrease the number of possible errors. The goal of the thesis is to analyze, design and implement a Modular File Scanner to an rpmbuild. The rpmbuild tool is a part of the RPM that takes care of package building. The scanner will provide an API to monitor and modify the building process and enable a simple implementation of extension modules that provide desired functionality.
Description
Citation
MLČOCH, T. Modular File Scanner for RPM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. William Steingartner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B). Otázky u obhajoby: Diskutoval jste svůj postup práce na projektu s vývojáři RPM? Jakým způsobem jste testoval váš dosažený výsledek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO