Návrh adaptivního systému na rekonfigurovatelné platformě s využitím vestavěného analogově číslicového převodníku

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá možnosťou využitia rekonfigurovateľných číslicových systémov na báze FPGA v aplikáciách využívajúcich zmiešané signály. V práci je uvedený opis rekonfigurovateľných architektúr a rekonfigurovateľných a adaptívnych systémov vo všeobecnosti. Ďalej sú analyzované možnosti využitia rekonfigurovateľných vlastností v konjunkcii s využitím prevodníka XADC u FPGA rady 7 od firmy Xilinx a systému Zynq-7000. V práci je predstavená myšlienka možnosti využitia XADC pre meranie indukčnosti ako alternatíva k existujúcemu riešeniu obvodom LDC1000 od Texas Instruments. Systém s využitím FPGA a XADC by priniesol mnoho výhod ako sú: lepšia integrácia systému, lepšie možnosti spracovania signálov, možnosť skonštruovať adaptívny systém s mnoho senzorickými elementmi a v neposlednom rade potencionálne nižšia cena riešenia. V závere práce sú tieto výhody a nevýhody analyzované a sú navrhnuté ďalšie možnosti pokračovania tejto práce.
This thesis has its main subject pointed on possibilities of exploiting reconfigurable digital systems on FPGA basis in mixed signal applications. Description of reconfigurable and adaptive systems in general and summary of known architectures is presented in first part of this work. Next, possibilities of exploiting configurability of FPGAs in conjunction with XADC digital to analog converter are examined. These converters are provided in 7-series FPGAs and Zynq-7000 systems from Xilinx. Concept of exploiting XADC for inductance measurements is presented as alternative to existing solution - LDC1000 integrated circuit provided by Texas Instruments. Such system utilizing FPGA and XADC would come with a lot of benefits: better system integration, better signal processing options, possibility of constructing adaptive system with numerous sensory elements and last but not least, lower system cost. Advantages and disadvantages of such approach are analyzed in the very final part of this work and possible options for extension of this work are presented.
Description
Citation
ZAMBA, M. Návrh adaptivního systému na rekonfigurovatelné platformě s využitím vestavěného analogově číslicového převodníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (člen) prof. Ing. Karel Vlček, CSc. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-08-28
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " D ". Otázky u obhajoby: Bude Vaše řešení snadno integrovatelné i do vestavěných systémů, které budou využívat platformu Zynq s operačním systémem (např. Linux nebo FreeRTOS)? Na straně 28 uvádíte alternativy řešení architektury systému s PS (ARM) + OS, soft-core procesor MicroBlaze + OS nebo plně HW systém bez CPU. Na straně 42 však píšete o rozhodnutí aplikaci realizovat jako tzv. Bare Metal, tj. aplikaci, která nevyužívá volání OS. To se jeví jako čtvrtá alternativa. Kolik a jakých možností má tedy vlastně návrhář při volbě architektury systému?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO