Hexagonální platforma se servořízením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce je ukázka využití běžných modelářských RC serv a způsob jejich ovládání pomocí počítače. Pro demonstraci schopností serv je vytovřená Stewartova platforma, která využívá modelářské serva pro polohování platformy. V práci jsou vysvětleny principy vnitřního fungování serv, jejich vlastností, schopností a způsob jejich ovládání pomocí počítače. V praktických kapitolách je důkladně zdokumentovaný proces návrhu a tvorby funkční Stewartovy platformy, spolu s jejími specifickými vlastnostmi ovlivňujícími její návrh. Zároveň je tato platforma podrobena testům a na základě výsledků je ukázané, jaké jsou různé technické parametry této platformy, výhody a nevýhody využití modelářských serv pro její pohon. Návrh platformy, zdrojové kódy a jejich dokumentace, je vytvořený způsobem, aby byla vhodná pro umístění na různě veřejně dostupné internetové stránky agregující návody pro domácí tvorbu různých projektů a pro umožnění dalšího využití poznatků v praxi.
Goal of the thesis is to show the possibilities of using ordinary hobbyist RC servos and means of their control by a computer. For demonstration of the capabilities of servos, we have created Stewart platform which is using hobbyist servos to position the platform. In the thesis there is explained principle of the inner working of a servo, their properties, abilities and also means of their control by a computer. In practical chapters of the thesis there is documented process of designing and implementing of functional Stewart platform along with specific properties of this platform which influence its design. This platform is also reviewed and based on the results we will show technical properties of the platform, advantages and disadvantages of using ordinary hobbyist servos to control the platform. Design of the platform and its documentation is created with respect to intent to make the ddesign, source codes, documentation available to public on wepages focused on aggregating of instructables and tutorials to make usage of outputs possible in practice.
Description
Citation
KORGO, T. Hexagonální platforma se servořízením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (člen) Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A Otázky u obhajoby: Mohou jednotlivá serva pracovat úplně nezávisle? Nemůže dojit ke zničení některé z částí platformu v případě chybného vychílení jednoho ze serv?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO