Modelování protokolu PIM-SM v prostředí OMNeT++

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Ve své diplomové práci se zabývám modelováním a simulací multicastového směrovacího protokolu PIM Sparse Mode v nástroji OMNeT++. Čtenář se seznámí se základními informacemi o multicastu, s protokolem PIM-SM, jeho konfigurací na zařízeních Cisco. Zároveň bude uveden do problematiky vizualizace multicastových toků v síti. Práce je zaměřena zejména na návrh a implementaci protokolu PIM-SM v OMNeT++ a rozšíření knihovny ANSAINET o další multicastový směrovací protokol.
In this master's thesis I deal with modelling and simulating of multicast routing protocol PIM Sparse Mode in OMNeT++. I also describe basic information about multicast, protocol PIM-SM, its configuration and multicast data streams visualization in computer networks. The thesis is especially focused on design and implementation of PIM-SM in OMNeT++ and extension of ANSAINET library.
Description
Citation
PROCHÁZKA, T. Modelování protokolu PIM-SM v prostředí OMNeT++ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Mária Lucká, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: V rámci práce byla požadována validace modelu. Na str.73 jsou v tabulce uvedeny časy pro expirace časovačů v simulaci a v reálném prostředí. Čím byste vysvětlil jejich dost velký rozptyl? Jak by bylo možné zlepšit přesnost simulace? Uveďte případy, kdy tato nepřesnost neovlivňuje výsledky simulace a naopak kdy má zásadní vliv?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO