Analysis of Entropy Levels in the Entropy Pool of Random Number Generator

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V informatice je pojem entropie obvykle znám jako nahodný proud dat.  Tato práce krátce shrnuje metody generovaní nahodných dat a popisuje generátor náhodnych čísel, jež je obsažen v jádře operačního systému Linux.  Dále se práce zabývá určením bitové rychlosti generování nahodných dat tímto generátorem ve virtualizovaném prosředí, které poskytují různé hypervizory.  Práce popíše problémy nízkého výkonu generátory nahodných dat ve virtualním prostředí a navrhne postup pro jejich řešení.  Poté je nastíňena implementace navržených postupů, které je podrobena testům a její vysledky jsou porovnány s původním systémem. Systém pro distribuci entropie může dále vylepšit množství entropie v sytémovém jádře o několik řádu, pokud je připojen k vykonému generátoru nahodných dat.
The term entropy is in computer science usualy used to refer to a stream of random data. This work sumarizes briefly techniques used to generate random data and describes the random number generator used in the Linux kernel. Later on this work focuses on determining the bit generation speed of the Linux kernel RNG when running as virtual machines under different hypervisors. The work describes the reasons for poor performance of the RNG in virtual environment and proposes steps to overcome them. As a next step, the proposed approach is implemented, tested and the results are compared with the original system. The entropy distribution system is able to improve the level of entropy in the kernel by orders of magnitude when using a fast RNG as a source.
Description
Citation
KREMPA, P. Analysis of Entropy Levels in the Entropy Pool of Random Number Generator [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Václav Dvořák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ".
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO