HDR obrazy a jejich zpracování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
HDR obrazy jsou snímky, které mají mnohem větší rozsah definičního oboru jasových hodnot, než fotografie vytvářené a zobrazované ve standardním 24bitovém formátu. Existuje několik způsobů vytváření těchto obrazů s vysokým dynamickým rozsahem, avšak tato diplomová práce se zaměřuje pouze na jednu z nich, a to metodu skládání ze série standardních fotografií. Cíl práce v první fázi spočívá v nastudování, porozumění a následném sepsání základních pojmů, poznatků z oboru skládání obrazů a také dalších procesů potřebných k vytváření HDR fotografií. Je popsán postup vytváření snímků s vysokým dynamickým rozsahem, jejich zpracování a převedení do zobrazitelné podoby. Následně se práce zabývá návrhem aplikace, vytvářející tento druh fotografií, a její samotnou implementací. Průběh testování a jeho výsledky jsou popsány jak v kapitole věnované experimentům, tak v příloze. Závěr obsahuje shrnutí práce a případné možnosti rozšíření.
HDR images have much wider range of luminance values, than photographs created and displayed in a standard 24-bit format. There are several ways to create images with high dynamic range, but this diploma thesis focuses just on one of them, and it is the method of composing out of series of standard photographs. The goal of the first part of the text consists of studying, understanding and eventually writing down the basic terms and knowledge in the subject of image composition and other processes, necessary to create HDR photographs. Next the procedure of creating images with high dynamic range, processing and converting them into viewable form, is described. The following chapter contains the design of the application, which creates this kind of photographs, and which is smoothly changing into its actual implementation afterwards. The process of experimenting and its results are presented and discussed firstly in their own chapter and secondly in the attachment. The conclusion contains the summary of the work and the options of possible expansion.
Description
Citation
MUSIL, M. HDR obrazy a jejich zpracování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Pavel Hruška, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B (velmi dobře). Otázky u obhajoby: Algoritmus jste testoval, předpokládám, pouze na obrázcích s denním osvětlením. Fungoval by algoritmus i na nočních scénách? Např. tmavý park uprostřed nočního města? Kde byste asi viděl největší problémy, aby algoritmus spolehlivě pracoval i za velmi nízkého osvětlení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO