Obfuskace síťového provozu pro zabránění jeho detekce pomocí IDS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zaobírá principy obfuskace síťového provozu tak, aby nedošlo k jeho detekci pomocí Intrusion Detection Systému (IDS) instalovaného v síti. V úvodu práce bude čitatel obeznámen s principem fungovaní základných typů IDS a uveden do problematiky obfuskačních technik, které budou sloužit jako odrazový můstek při tvorbě vlastní knihovny, které návrh je popsán v závěreční časti práce. Výsledek práce představuje knihovna, která poskytuje všechny implementované techniky na další využití. Knihovna může být teda využita při penetračním testovaní nových systémů, případně použitá samotným útočníkem.
This thesis deals with the principles of network traffic obfuscation, in order to avoid its detection by the Intrusion Detection System installed in the network. At the beginning of the work, reader is familiarized with the fundamental principle of the basic types of IDS and introduced into the matter of obfuscation techniques, that serve as stepping stone in order to create our own library, whose design is described in the last part of the work. The outcome of the work is represented by a library, that provides all the implemented techniques for further use. The library can be well utilized in penetration testing of the new systems or used by the attacker.
Description
Citation
OVŠONKA, D. Obfuskace síťového provozu pro zabránění jeho detekce pomocí IDS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Bez otázok.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO