Modelování protokolů pro redundanci brány

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá teoretickým rozborem FHRP protokolů. First Hop Redundancy Protocols jsou síťové protokoly, které jsou určeny pro ochranu výchozí brány a také pro zajištění vysoké dostupnosti v síti pomocí redundance směrovačů (bran). Čtenář se nejen seznámí s protokoly VRRP, HSRP a GLBP, ale také se dozví způsoby jejich konfigurace na reálných zařízeních společnosti Cisco. Dále popisuje implementaci protokolu VRRP v simulačním prostředí OMNeT++. Výsledek implementace je ověřen na sadě testovacích topologiích.
This master's thesis report deals with the theoretical analysis of FHRP. First Hop Redundancy Protocols are network protocols which are designed to protect the default gateway and also to ensure high availability in the network by using redundancy. The reader becomes familiar with protocols VRRP, HSRP and GLBP and also learn the way how to configure them to on real Cisco devices. It also describes how implement VRRP int the simulated enviroment of OMNeT++. The result of the implementation is verified in the test topologies.
Description
Citation
VÍTEK, P. Modelování protokolů pro redundanci brány [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Mária Lucká, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Proč je rozdíl mezi dobou konvergence GW1 u simulačního modelu a reálného zařízení (str. 46)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO