Algoritmy pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce nejprve uvádí čtenáře do problematiky vyhledávání nejdelších shodných prefixů. Analyzuje a popisuje vybrané algoritmy se zaměřením na jejich rychlost, paměťovou náročnost a vhodnost pro hardwarovou implementaci. Na základě získaných poznatků představuje nový algoritmus Generic Hash Tree Bitmap. Ten je mnohonásobně rychlejší než jiné používané metody, zatímco jeho paměťové nároky jsou mnohdy nižší. Implementace algoritmu se stala součástí knihovny Netbench.
This master's thesis explains basics of the longest prefix match (LPM) problem. It analyzes and describes chosen LPM algorithms considering their speed, memory requirements and an ability to implement them in hardware. On the basis of former findings it proposes a new algorithm Generic Hash Tree Bitmap. It is much faster than many other approaches, while its memory requirements are even lower. An implementation of the proposed algorithm has become a part of the Netbench library.
Description
Citation
SEDLÁŘ, F. Algoritmy pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Mária Lucká, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Z jakých zdrojů byly převzaty pojmy "singlebit algoritmus" a "střída", které by pravděpodobně melý být ekvivalentem anglických pojmů "unibit algorithm" a "stride length"? Proč se liší údaje o průměrném počtu kroků nutných k vyhledání IP adres v množině prefixů RIPE u algoritmů CPE a Lulea Compressed Trie (viz tabulky 6.2 a 6.3)? Jak moc by výsledky srovnání LPM algoritmů ovlivnilo uvažování složitosti konstrukce vyhledávacích struktur jednotlivých LPM algoritmů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO