Podpora DMA pro rodinu mikrokontrolerů HCS08

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Vestavěné systémy jsou jednoúčelové systémy určené k vykonávaní specifických úloh, díky čemuž je možné je ve fázi návrhu optimalizovat pro co nejmenší cenu a plochu na čipu. Tímto lze zvýšit spolehlivost a výkon výsledného hardwareu. Optimalizace však často vedou k situaci, kdy některé architektury postrádají technologie, které jsou běžné v počítačích pro všeobecné využití. Stejná situace nastala i v rodině mikrokontrolérů HCS08, do které nebyla implementována technologie přímého přístupu do paměti DMA. Tato práce se zabýva návrhem a implementací řadiče DMA a jeho začleněním do architektury mikrokontrolérů HCS08.
Embedded systems are dedicated to perform specific tasks, so design engineers can optimize them to reduce the size and cost of the product and increase the reliability and performance. However, result of these optimizations is that some architectures may lack commonly used technologies such as direct memory access (DMA). We may encounter with this situation in family of microcontrollers HCS08. The main theme of this work is to describe a design of DMA controller that can be added into the family of microcontrollers HCS08.
Description
Citation
NOVOSÁD, A. Podpora DMA pro rodinu mikrokontrolerů HCS08 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
prof. Ing. Václav Dvořák, DrSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Pro jaké rozsahy přenosových parametrů SPI, IIC (přenosová rychlost, objem přenášených dat atd.)  a parametrů HCS08 (kmitočet hodin sběrnice, CPU atd.) je výhodnější použít namísto Vámi navrženého DMA řadiče původní řízení datových přenosů (polling, přerušení CPU vyvolané periferním zařízením)? Jaké předzpracování signálů je míněno ve 2. odstavci části "4.6 Modul spi.vhd", str. 32, k entitě SPI?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO