Aplikace Bayesovských sítí

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá možnými aplikacemi Bayesovských sítí. Nejprve se zaměřuje na obecnou teorii pravděpodobnosti a později na úrovni matematiky vysvětluje samotnou teorii Bayesovských sítí, přístupy k inferenci a k učení včetně ozřejmění silných a slabých stránek popisovaných technik. Součástí výkladu jsou v mnoha případech ilustrativní příklady a podrobně komentovaná matematická odvození prezentovaných vzorců. V praktické části práce je kladen důraz na aplikace vyžadující učení Bayesovské sítě, jednak ve smyslu učení parametrů a jednak ve smyslu struktury. První aplikací jsou obecné benchmarkové úlohy, které zkoumají chování prezentovaných technik a zaměřují se na způsob optimální volby parametrů učení Bayesovské sítě. Druhou aplikací je užití Bayesovských sítí pro účely dolování znalostí o příčinách zločinnosti prostřednictvím vizualizace závislostí mezi náhodnými proměnnými popisujícími zkoumanou doménu. Třetí aplikace zkoumá možnosti nasazení Bayesovské sítě jakožto spam filtru a dosažené výsledky porovnává prostřednictvím všeobecně užívané datové sady s výsledky naivního Bayesovského filtru, který rovněž vychází z teorie pravděpodobnosti.
This master's thesis deals with possible applications of Bayesian networks. The theoretical part is mainly of mathematical nature. At first, we focus on general probability theory and later we move on to the theory of Bayesian networks and discuss approaches to inference and to model learning while providing explanations of pros and cons of these techniques. The practical part focuses on applications that demand learning a Bayesian network, both in terms of network parameters as well as structure. These applications include general benchmarks, usage of Bayesian networks for knowledge discovery regarding the causes of criminality and exploration of the possibility of using a Bayesian network as a spam filter.
Description
Citation
CHALOUPKA, D. Aplikace Bayesovských sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (místopředseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO