Vyhledání podobných obrázků pomocí popisu barevným histogramem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce je postavena na popisu existujících metod vyhledávání podobných obrázků. Obsahuje souhrn způsobů popisu obrazu a kódování globálního i lokálního popisu (SIFT, atd.). Dále se věnuje způsobu efektivního vyhledávání v mnohorozměrném prostoru (LSH). Vlastní práce pak pokračuje návrhem a otestováním tří globálních deskriptorů využívajících barevné histogramy, histogram gradientů a kombinaci obou variant. Poslední část se věnuje vyhledávání podobných obrázků s využitím navržených deskriptorů a indexační metody LSH a porovnáním výsledků s existující metodou. Výsledkem práce je experimentální aplikace demonstrující navržené řešení.
This thesis deals with description of existing methods of image retrieval. It contains set of methods for image description, coding of global and local descriptor (SIFT, etc.) and describes method of effective searching in multidimensional space (LSH). It continues with proposal and testing of three global descriptors using color histograms, histogram of gradients and the combination of both. The last part deals with similar image retrieval using proposed descriptors and the indexing method LSH and compares the results with the existing method. Product of this work is an experimental application which demonstrates the proposed solution.
Description
Citation
SAILER, Z. Vyhledání podobných obrázků pomocí popisu barevným histogramem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Daniela Chudá, Ph.D. (člen) doc. Ing. Přemysl Kršek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Jak jste dospěl k použité metodice vyhodnocení deskriptorů? Myslíte si, že je nutné uvádět výsledky pro každé video zvlášť, nebo by bylo vhodnější výsledky reprezentovat kompaktněji? Jak by bylo vhodné vyhodnocovat deskriptory pro vyhledávání ve videu? Proč jste takový postup nepoužil? Myslíte si, že datové sady, které jste použil, jsou dostatečně velké, aby bylo možné na nich pozorované chování generalizovat? Máte přehled o jiných přístupech k vyhledávání podobných snímků? Jste si jistý, že lze barevné modely rozdělit na aditivní a subtraktivní? Do které kategorie patří například modely HSV a Lab?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO