Interpret dynamického programovacího jazyka pro vědecké výpočty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem a popisem dynamického reflektivního jazyka, založeného na prototypování. Nejprve jsou vysvětleny principy typické pro tuto skupinu jazyků a jsou stručně popsáni známí představitelé. Dále je krátce pojednáno o jazycích pro matematické výpočty. Poté práce podrobně popisuje navržený programovací jazyk, jeho gramatiku a sémantiku. Jsou vysvětleny principy typové kontroly a dědičnosti. Je také ukázáno, jakým způsobem jsou implementovány základní řídící konstrukce známé z jiných jazyků. V další části je představen návrh virtuálního stroje pro vytvořený jazyk. Je vysvětlen použitý výpočetní model, organizace objektové paměti a interní reprezentace význačných struktur navrženého jazyka. Nakonec je rozebrána dynamická typová kontrola, překladač a způsob překladu typických konstrukcí do vnitřního kódu virtuálního stroje.
The master's thesis deals with design of a dynamic reflective prototype-based language. First, basic principles of this language group are explained and well known representatives are described. Then languages for scientific computing are shortly discussed. Next section of the thesis describes in detail the proposed programming language, its grammar and semantics. Principles of type checking and inheritance are explained. Thesis also demonstrates implementation of basic control structures known from other languages. Next section shows design of virtual machine for the language described before. Section explains used computational model, organization of the object memory and internal representation of important structures of the designed language. Finally, dynamic type checking, compiler and compilation of typical structures to the virtual machine internal code are discussed.
Description
Citation
OCELÍK, T. Interpret dynamického programovacího jazyka pro vědecké výpočty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Pro jaké účely byl jazyk interpretovaný implementovaným předkladačem navržen a jaká je výpočetní rychlost takto interpretovaného jazyka?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO