Zobrazení 3D scény ve webovém prohlížeči

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvoření 3D virtuální prohlídky za použití nového standardu WebGL v kombinaci s javascriptovým frameworkem O3D. Výsledkem je volně dostupná webová aplikace pro vygenerování virtuální prohlídky ze série zaslaných fotografií. Tyto fotografie jsou zpracovány na serveru, který na základě nalezených korespondujících bodů sestavuje 3D scénu. Práce staví na volně dostupné aplikaci Bundler [40], která je použita pro nalezení 3D bodů v zaslaných fotografiích a jim příslušných kamer (místa odkud byla fotografie získána). Výstupy aplikace Bundler jsou zpracovávány pomocí webového serveru Jetty za použití jazyka Java, kde dochází k získání všech informací jenž jsou potřeba pro vytvoření prohlídky. Zobrazení výsledku je potom dosaženo pomocí HTML5, CSS, WebGL a Javascriptu s užitím O3D.
The thesis deals with the creation of a three-dimensional virtual view with the use of the new WebGL standard in combination with O3D javascript framework. The result is freely available web application which generates a virtual tour of sent series of photographs. Afterwards, the photographs are processed by the server, which on the basis of found corresponding points creates 3D scene. The application is based on a freeware application Bundler [40] which is used for identifying 3D points in uploaded photographs and related cameras (the places from which the photographs were taken). Bundler outputs are processed by Jetty web server with the use of Java script. At this point, all data required for the creation of a view are gathered. The display of the final result is then realized via HTML5, CSS, WebGL and Javascript using O3D.
Description
Citation
KUŽELOVÁ, L. Zobrazení 3D scény ve webovém prohlížeči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (člen) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Josef Šlapal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-20
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Které klíčové vlastnosti je potřeba do vytvořeného systému doplnit, aby byl plně prakticky použitelný? Jaká je teoretická přesnost a věrnost 3D rekonstrukcí získaných ze série snímků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO