Real-Time optimalizace operací v průmyslové výrobě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá rozvrhováním výrobních operací v průmyslové výrobě. Tento problém je formálně popsán jako Resource-Constrained Project Scheduling Problem, jehož cílem je nalezení optimálního přiřazení množiny operací na omezené zdroje. V této práci byl nejprve vytvořen základní optimalizátor výrobních operací založený na genetickém algoritmu. Následně byl navržen model poruch a byl vytvořen systém zahrnující real-time optimalizátor, který je schopen plynule reagovat na vznikající problémy ve výrobě. V real-time optimalizátoru bylo implementováno několik metod řešení a byly s nimi prováděny četné experimenty. Zmíněný systém rovněž umožňuje simulovat provádění výrobních operací a vykreslovat Ganttův diagram.
The thesis deals with the scheduling problem of manufacturing operations in industrial production. This problem is described as the well-known the Resource-Constrained Project Scheduling Problem. The objective of this problem is to find an optimal assignment of operations to limited resources. Optimizer created for the thesis uses a genetic algorithm to solve the scheduling problem. For the purpose of a dynamic scheduling, a failures model was designed and a system with real-time optimizer, that is able to repair the original schedule fluently, was created. In the real-time optimizer, several solution methods were implemented and these solution methods underwent a number of experiments. The system thus created is also able to simulate manufacturing operations and draw a Gantt chart.
Description
Citation
KŘEN, M. Real-Time optimalizace operací v průmyslové výrobě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V kapitole 7.4.1 uvádíte dvě varianty získání nového rozvrhu v okamžiku poruchy: přepočítání plánu a nový výpočet. Z textu je možné odvodit, že přepočítání využívá pouze SGS algoritmy, nový výpočet zahrnuje i genetické algoritmy. Je tomu tak? Upřesněte rozdíl mezi těmito přístupy. Zkoumal jste vliv výběru operací v algoritmu SSGS na kvalitu výsledných plánů v závislosti na různých podobách relace předchůdců? Jinými slovy, zda pro různé podoby problému (malá/velká provázanost operací) je vhodnější použít jiný mechanismus výběru operací? Uvádíte, že jste pro implementaci genetického algoritmu vybral jednobodové křížení. Zkoušel jste i jiné metody? Proč jste vybral právě tuto?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO