Paralelní syntaktická analýza

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá moderními metodami pro popis jazyků. Představuje několik řízených gramatik, přičemž podrobněji se věnuje stromem řízené gramatice. Je založena na relativně nové technice syntaktické analýzy, která využívá právě stromem řízené gramatiky. V textu je blíže popsán postup této analýzy a následně návrh, jak jí zpracovat paralelně. Daný návrh se nám podařilo implementovat a syntaktickou analýzu tím posílit z hlediska rychlosti, čímž jsme dosáhli hlavního cíle této práce.
This thesis focuses on modern methods of language description. It introduces several controlled grammars, describing in detail the tree controlled grammar. The thesis is based on relatively new technique of syntax analysis using tree controlled grammars. The process of this analysis is described in detail, followed by a design of parallel-processing of this analysis. We managed to succesfully implement this design, speed up the syntax analysis and therefore achieve the main goal of the thesis.
Description
Citation
OTÁHAL, J. Paralelní syntaktická analýza [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Připravte si odpovědi na všechny následující otázky. Je zcela na zvážení komise, které z nich si nechá prezentovat. Vysvětlete a formálně definujte vámi použité pojmy: "spojení uzlů", "cesty spadající do jazyka", "nekompletní cesta", "přítomný stav vnitřní jednotky", "správné pořadí lexémů", "jazyky uzpůsobeny" a "gramatika zkoumá".  Zdůvodněte své tvrzení "většina cest v derivačním stromě nepatří do řídicího jazyka". Jak je definován derivační strom a jak se může stát, že "v derivačním stromu daného (neprázdného) řetězce nenajdeme žádnou cestu" a že "uzlem (takového) der. stromu neprochází žádná cesta"? Formálně definujte rozšířený zásobníkový automat, včetně přechodu, sekvence přechodů a přijímaného jazyka. Jak se liší od zásobníkového automatu? Co jsou "vnitřní jednotky"? Může jich být více? Jaký jazyk a proč definuje každá regulární gramatika, dle vaší definice, a vysvětlete formulaci "regulární gramatika je podmnožinou lineární gramatiky". Souvisí toto tvrzení s jazyky? Na základě čeho usuzujete, že "možnosti počítačů jsou teoreticky neomezené"?  Jak je definován vámi použitý pojem "vyjadřovací síla překladu" a jaký je rozdíl mezi "vyjadřovací silou" a "generativní silou"? Vysvětlete rozdíl mezi vámi použitými pojmy "kompilace" a "překlad". Jaký je rozdíl mezi "lexikálním analyzátorem" a "lexikální analýzou"?  Jaký je rozdíl mezi vámi použitými pojmy "zdrojový program", "zdrojový text", "zdrojový jazyk" a "zdrojový kód"?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO