Měřící metody klíčových parametrů v optických sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce bylo seznámit se s problematikou optických sítí a jejich měřením při výstavbě. Celá práce je rozdělena do několika částí, kde první část se zabývá problematikou optických vláken, jsou zde uvedeny jejich druhy, vlastnosti a je také naznačen i základní princip šíření optického signálu těmito vlákny. Jsou zde popsány i architektury optických sítí FTTx (Fiber To The x). Druhá část této práce je zaměřena na metody pro měření klíčových parametrů optických sítí. Jsou zde uvedeny metody pro měření optického útlumu a disperzních vlivů. Poslední a závěrečná část je zaměřena na vytvoření metodické příručky pro měření těchto sítí při výstavbě a ověření měřících metod uvedených v teoretické části na skutečné síti. Měření se provádělo na optické síti Masarykovy univerzity v Brně.
The main goal of the master’s thesis was to familiarize with optical networks dilemma and its measuring during fabrication. The whole thesis is divided into several parts where the first part deals with optic fiber dilemma. It describes its kinds, properties and also suggests a basic principle of optic signal dispersion using these fibers. It describes also optical network FTTx architecture (Fiber To The x). The second part of the thesis focuses on methods of measuring key parameters of optical networks. Is brings out the methods of measuring optical loss and dispersive influences. The last and final part in focused on creating a methodical manual for measuring these networks during its fabrication and verifying measuring methods stated in the theoretical part inside a real network. Measuring was implemented on an optical network of Masaryk University in Brno.
Description
Citation
BALON, J. Měřící metody klíčových parametrů v optických sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) prof. RNDr. Vladimír Vašinek, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Patrik Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Výhody Reflektometrické metody? Použití příručky? Útlum Patch Panelu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO