Lze to říci jinak aneb automatické hledání parafrází

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Automatické získávání parafrází je důležitou úlohou v oblasti zpracování přirozeného jazyka. Uplatnění nalezne v systémech provádějících odpovídání na otázky, získávání informací nebo shrnutí dokumentů. Tato práce má za úkol seznámit čtenáře s problematikou získávání parafrází a následně vytvořit systém, který z volného textu parafráze získává. Práce nejprve vysvětlí hlavní pojmy v této oblasti, jako jsou parafráze nebo parafrázové vzory. Dále shrne přístupy k získávání parafrází z různých zdrojů. V další části je popsán návrh systému, který je zaměřen na získávání parafrází mezi dvěma pojmenovanými entitami. Na závěr jsou popsány metody vyhodnocování těchto systémů a je provedeno vyhodnocení našeho systému a jeho srovnání s podobnými systémy.
Automatic paraphrase discovery is an important task in natural language processing. Many systems use paraphrases for improve performance e.g. systems for question answering, information retrieval or document summarization. In this thesis, we explain basic concepts e.g. paraphrase or paraphrase pattern. Next we propose some methods for paraphrase discovery from various resources. Subsequently we propose an unsupervised method for discovering paraphrase from large plain text based on context and keywords between NE pairs. In the end we explain evaluation metods in paraphrase discovery area and then we evaluate our system and compare it with similar systems.
Description
Citation
OTRUSINA, L. Lze to říci jinak aneb automatické hledání parafrází [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO