Videokodek - komprese videosekvencí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá moderními metodami ztrátové komprese statického obrazu a videa. Mezi tyto metody patří vlnková transformace a algoritmus SPIHT. Na základě získaných poznatků je implementován videokodek. Tento kodek používá k rozkladu obrazu Daubechiesové vlnky. Na získané koeficienty je následně aplikována modifikovaná varianta algoritmu SPIHT. Velké úsilí je věnováno optimalizaci tohoto výpočtu. Kodek lze použít v prostředí multimediálních frameworků Video for Windows, DirectShow a FFmpeg. Na konci práce je vytvořený kodek srovnán s kodeky běžně používanými.
This thesis deals with modern methods of a lossy still image and video compression. Wavelet transformation and SPIHT algorithm also belong to these methods. In second half of this thesis, a videocodec is implemented based on acquired knowledge. This codec uses Daubechies wavelets to analyse an image. Afterwards there is a modified SPIHT algorithm applied on gained coefficients. A lot of effort was put in order to optimize this computation. It is possible to use the created codec in Video for Windows, DirectShow and FFmpeg multimedia frameworks. At the end of this thesis, commonly used codecs are compared with newly created one.
Description
Citation
BAŘINA, D. Videokodek - komprese videosekvencí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO