Vektorová analýza v GIS systémech

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Hlavním předmětem diplomové práce bylo prostudovat dostupné geografické informační systémy, zjistit jakým způsobem jsou koncipovány a jakou poskytují funkcionalitu. Pozornost je zde zaměřena především na reprezentaci dat a vybrané analýzy, které dají s vektorovými daty provádět. Jako vzor posloužily již zavedené systémy, jako jsou GRASS a ArcGIS. Výsledkem této práce byl pak návrh pro načítání, editaci a ukládání vektorových mapových vrstev. Dále byl navržen modul pro analytické operace s načtenými objekty. Jedná se především o vzájemné vztahy mezi prvky, překrytí objektů a vzdálenostní analýzy. Tento návrh pak byl realizován a integrován do geografického informačního systému od firmy DELINFO, spol. s r.o. Tato práce by mohla sloužit jako vzor pro možná řešení vektorových operací a práci s GIS.
The overall goal of the thesis was to study available geographic information systems (GIS) and to explore the functionality they provide. The implementation was focused on module for vector data creation and data analysis. As examples were used existing systems like GRASS and ArcGIS. The result of this master thesis was a plug-in integrated into the GIS of DELINFO, spol. s r.o. company. The plug-in can open, modify and save vector data in shapefile format. The plug-in is also able to do some basic analysis of the vector data, such as a region intersection, a union, hit tests and a distance measurement. This thesis could be used as a pattern for vector data operations in GIS.
Description
Citation
KITTLER, J. Vektorová analýza v GIS systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 10 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO