Rozpoznávání podobností souborů na základě chování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce bylo navrhnout algoritmus, který na základě výstupu z analýzy chovaní programu, dokáže stanovit míru podobnosti s jinými programy. Pro potřeby algoritmu byla upravena Levenshteinova metoda pro výpočet rozdílu mezi dvěma řetězci a metoda NCD. U obou metod je v práci uveden spůsob jejich implementace a výsledky testů. V práci jsou popsány způsoby analýzy programů v prostředí virtuálního počítače i vysvětlení některých základních pojmů týkajících se analýzy škodlivého kódu.
The goal of this master thesis was to design an algorithm that will be able to measure the difference between two programs based on their behavioral description. For the algorithm needs, the Levenshtein distance method between two strings and NCD method, were used. Both methods have their implementation approach and test result described. This term also discusses various methods of program analysis in virtual machine environment, as well as explanation of some basic concepts regarding malware analysis.
Description
Citation
OTOČKA, D. Rozpoznávání podobností souborů na základě chování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
2009-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO