Zabezpečení prostoru pomocí videokamery a OS Linux

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá implementací aplikace, která umožňuje zabezpečení prostoru pomocí web kamery a OS Linux. Hlavní součástí aplikace je proces běžící v pozadí, který komunikuje s kamerou přes V4L rozhraní. Pomocí dynamicky nahrávaných modulů se provádí detekce pohybu ve snímané scéně. Algoritmus detekce lze jednoduše měnit pomocí uživatelských modulů. Aplikace umožňuje ukládat snímaná data ve formě obrázků nebo video souborů. Pro monitorování snímané scény v reálném čase byl implementován klient, který umožňuje připojení přes TCP/IP k hlavní aplikaci. V komunikačním protokolu je implementována i jednoduchá autentizace klientů a šifrování přenášených dat.
This thesis deals with the implementation of security guard software for OS Linux using an appropriate web camera. The main part of this application is process running in background using V4L application interface to communicate with web cam. Because this program uses dynamically loaded plug-ins for motion detection, it is very simple to change detection algorithm just by modifying configuration file. Application data can be saved as images or video files. Client application was created for online monitoring by user. It communicates with security guard software over network by TCP/IP protocol. Implemented application layer protocol allows simple client authentication and data encryption.
Description
Citation
VALEŠ, J. Zabezpečení prostoru pomocí videokamery a OS Linux [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO