Modulární architektura distribuovaných aplikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tradiční architektury softwarových systémů jsou v heterogenním prostředí dnešních počítačových sítí příliš težkopádné. Tento problém se snaží řešit myšlenka architektury orientované na služby (Service Oriented Architecture - SOA). Systémy postavené nad jejími principy jsou vysoce škálovatelné a snadno integrovatelné. Praktickou možnost implementace SOA nabízejí v současné době webové služby (WS) postavené zejména nad otevřenými protokoly SOAP a XML-RPC. Tato diplomová práce se zaměřila na problém poskytování kontextových informací mobilním zařízením a způsob jeho řešení založený na principech SOA. Práce představuje návrh a implementaci webové služby poskytující kontextové informace mobilním zařízením a škálovatelný inverzní SOAP proxy server, který bude umožňovat její efektivní monitoring a management.
Traditional architectures of software systems are in heterogenous environment of today's computer networks too heavy-footed. One of principles, which tries to solve this problem is service-oriented architecture (SOA). Practical way of its implementation is represented by web services (WS) built upon protocols like SOAP or XML-RPC. This diploma thesis focuses problem of providing contextual information to mobile devices and its solution based on SOA principles. The thesis introduces design and implementation of web service providing contextual information to mobile devices and prototype of modular inverse SOAP proxy server allowing its effective monitoring and management.
Description
Citation
MUSIL, J. Modulární architektura distribuovaných aplikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2007.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
Date of acceptance
2007-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO