Zpracování digitální fotografie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zpracováním tzv. RAW dat z digitálního fotoaparátu. V první části je popsán princip snímání obrazu digitálním fotoaparátem, obecný způsob zpracování obrazu v přístroji a co je to RAW formát, jeho výhody a nevýhody. Dále jsou popsány některé existující interpolační metody obrazových dat a další metody pro zpracování obrazu z RAW obrazových dat.  Následně je analyzován RAW formát CR2 firmy Canon, včetně jeho struktury a popisu pro jeho zpracování. V další kapitole byla navržena vylepšená metoda pro interpolaci obrazu a také metoda pro účinné potlačení digitálního šumu. Na tomto základě byla implementována knihovna pro dekódování a základní zpracování souborů CR2, pomocí které byly porovnány výsledky zpracování obrazu vybranými metodami. V závěru je provedeno zhodnocení dosažených výsledků a také je nastíněn směr, pro další pokračovaní výzkumu dané problematiky.
This document focuses on processing of RAW image data from digital cameras. In first section is described principle of image capturing by digital camera, common way of image processing in the device and what the RAW format is, its pros and cons. In the next section is described existing demosaicing methods, methods for additional processing of RAW image data and there is analyzed specific RAW format, Canon's CR2, including structure and guide for its conversion. Next sections contains proposal of the new improved demosaicing method and method for suppressing digital noise. On this basis a library for basic CR2 files processing was implemented. There is comparison of methods for processing RAW image data with this library in the next section. In the conclusion there is summary of finished work and there is also mentioned outline of future work.
Description
Citation
ZDRAŽIL, V. Zpracování digitální fotografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO