Syntaktická analýza řízených gramatik

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá řízenými gramatikami, jejich principem a vyjadřovacími schopnostmi vzhledem k Chomského klasi kaci jazyků. Více do detailů je probrána programovaná gramatika z hlediska různých typů nejlevějších derivací. V práci je prezentována varianta deterministické syntaktické analýzy programovaných gramatik, která pracuje podobně jako analýza LL(k) gramatik. Dále jsou představeny algoritmy pro převod maticových gramatik na programované bez změny vyjadřovací síly. Rovněž je prezentován mechanismus syntaktické analýzy regulárně řízených gramatik za pomocí programované gramatiky. Nakonec jsou prezentovány kooperující distribuované gramatiky s levě povolujícími gramatikami jako komponenty. Jejich syntaktická analýza je zajištěna buď deterministicky pomocí prediktivní tabulky nebo prohledáváním stavového prostoru.
This thesis studies regulated grammars, their fundamentals and expressing power regarding Chomsky hierarchy of languages. Programmed grammars are investigated in more depth considering a few types of leftmost derivations. A variant of deterministic syntax analysis of programmed grammars is introduced. This analysis works similarly as LL(k) parsing. Transformations of matrix grammars into programmed grammars without changing their expressing power are introduced. The syntax analysis by regularly controlled grammars partly using programmed grammars are presented. In the end, cooperating distributed grammars with left permitting grammars as components are mentioned. Their deterministic syntax analysis uses predictive table or exhaustive exploration of the whole state space.
Description
Citation
ŠRAJER, R. Syntaktická analýza řízených gramatik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V úvodních kapitolách textu uvádíte, že bezkontextové gramatiky jsou speciálním případem kontextových. Jakým způsobem chápete výraz "speciální případ", když například S->AA a A->epsilon je bezkontextovou, ale (dle vaší definice) ne kontextovou gramatikou? V definici regulárních gramatik zakazujete S na pravé straně pravidel, pokud se S může přepsat na prázdný řetězec. Jestliže by neexistovalo toto omezení, změnila by se nějak generativní síla takových gramatik? Jakým způsobem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO