Emulace CPU pro výuku asemblerů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce řeší tvorbu emulátoru počítačové architektury a její instrukční sady se záměrem pro použití při výuce asemblerů. Zatímco většina dnešních emulátorů je závislá na specifické architektuře, tato práce popisuje přístup, jak vytvořit emulátor vhodný pro použití ve výuce a pro snadnější pochopení asemblerů. Emulátor se neomezuje pouze na jeden typ procesoru, ale umožňuje uživatelům jednoduše definovat vlastní architektury spolu s jejich instrukčními sadami za účelem možnosti provádět nad nimi operace a především názorně zobrazovat aktuální stav.
The master thesis discusses the design of an emulator of a CPU architecture instruction set aimed at assembly languages course. While most of nowadays emulators are architecture specific, the emulator proposed in master thesis aims at education and better understanding of assembly languages. The emulator is not limited to a single CPU, but it easily allows defining a purpose-specific architecture and instruction set in order to perform operations upon it and to display its current state.
Description
Citation
CHARVÁT, L. Emulace CPU pro výuku asemblerů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) prof. Ing. Jan Holub, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: V pod-kapitole 5.1 uvádíte, že vámi navržená architektura může pracovat s neomezenými strukturami reprezentovanými potenciálně nekonečným počtem bitů. Jaké z vámi navržených příkladů architektur procesorů mohou tento přístup využít a jak je tento přístup vnitřně implementován? V zadání (v bodě 3) je uvedeno, že výsledný emulátor má být implementován pro operační systém Linux a Windows. Z výsledné technické zprávy není jasné, zda vámi implementovaný program na platformě Windows funguje zcela bez problému a jaké požadavky (např. dynamické knihovny) je třeba zajistit pro správný běh vaší aplikace na této platformě. Vysvětlete prosím požadavky pro spuštění a způsob testování programu na platformě Windows.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO