Modelování IPv6 v prostředí OMNeT++

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
OMNeT++ je diskrétní simulátor hojně používaný k vytváření nejrůznějších síťových simulací. Lze jej dále rozšířit např. frameworkem INET, který obsahuje modely protokolů a zařízení z prostředí TCP/IP síti. V této práci se soustředíme na zkoumání současných možností balíku INET modelovat internetový protokol verze 6. Obzvláště se zaměřujeme na podporu směrování. V rámci implementace pak byly vytvořeny moduly dual-stack směrovače a dual-stack klienta s podporou manuální i automatické IPv6 adresace a statického směrování. Je také představen modul OSPFv3, který poskytuje většinu podpůrných funkcí a je připraven na budoucí vývoj samotného jádra směrovacího protokolu.
OMNeT++ is a discrete-event simulator commonly used to build various network simulations. It can be extended by INET framework that supplies models of protocols and devices from TCP/IP environment. This paper explores current capabilities of INET to model IPv6, particularly routing. Implemented extension includes modules of dual-stack router and dual-stack host that support XML-based configuration of IPv6 addressing and static routing. We also introduce an OSPFv3 module that implements most of auxiliary features and is ready for future development of the routing protocol core.
Description
Citation
ČERNÝ, M. Modelování IPv6 v prostředí OMNeT++ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: Byly vytvořené zdrojové kódy zařazeny do hlavního vývojového stromu nástroje Omnet? Co tomu případně brání?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO