Vyhledání nejdelšího shodného prefixu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Rychlost počítačových sítí se neustále zvyšuje. Jednou ze základních úloh, které musí síťová zařízení provádět, je vyhledávání nejdelšího shodného prefixu. Mnoho algoritmů tuto úlohu dokáže řešit, ale je nutné tuto úlohu řešit velmi rychle, a to především z toho důvodu, že se stále zvyšují přenosové rychlosti a nastupuje směrovací standard IPv6. Ten má delší adresy, a je tedy nutné vyhledávat prefixy ve větších množinách. V práci jsou popsány současné algoritmy. Ty jsou porovnány v konfrontaci s novým algoritmem HashTreeBitmap, který je v práci popsán. Na základě testů je doloženo, že tento algoritmus je schopen zvládat vysoké nároky, které jsou na něj kladeny.
The speed of computer network is increasing. One of the basic tasks which has to be solved by the network devices is longest prefix match. Many algorithms are able to solve this task but it's necessary to solve it very fast because of increasing transfer speed and the routing standard IPv6. This standard has longer addresses and it's necessary to search prefixes in much bigger sets. The thesis describes present algorithms that solve the problem. These are confronted with new algorithm HashTreeBitmap which is also described in the work. On the tests is documented that this algorithm is able to cope with high demands which are placed on it.
Description
Citation
WEIGNER, M. Vyhledání nejdelšího shodného prefixu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Doc. Ing. Jaroslav Dočkal, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B . Otázky u obhajoby: Jak je v algoritmu Hash TreeBitmap implementována hashovací funkce? Jak jsou řešeny kolize?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO