Validace přístupnosti webových stránek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá přístupností webových stránek a možnostmi její automatizované validace. Poskytuje základní pohled na přístupnost jako takovou a identifikuje postižení, kterými mohou uživatelé internetu trpět. Jádrem práce je analýza a srovnání současných metodik tvorby přístupných webových stránek platných v USA, Evropské unii a v České republice. Na tuto analýzu navazuje průzkum existujících validátorů přístupnosti, které jsou rozčleněny do kategorií online nástroje, toolbary a desktopové aplikace. Výsledkem práce je návrh a implementace vlastního validačního nástroje.
The subject matter of this project is accessibility of web pages and possibilities of its automated validation. This thesis defines what web accessibility really is and identifies what disabilities can users of the Internet suffer from. The main goal is to analyse and to compare current web accessibility rules valid in the USA, in the European Union and in the Czech Republic and to research existing validators as well. The tools are divided into the following categories: Online tools, toolbars and desktop applications. The output of this project is in form of specification and implementation of a new validation tool.
Description
Citation
KRÁSNÝ, K. Validace přístupnosti webových stránek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Doc. Ing. Pavel Herout, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jaká je obecná závaznost českých pravidel přístupnosti v soukromém, resp. veřejném sektoru v České republice? Srovnejte závaznost pravidel v ČR se zeměmi, kde se používá standard WCAG. Jak složité by byla implementace do Vašeho systému validace stránek podle W3C místo verifikace jejich přístupnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO