Návrh a konstrukce dvoukolového mobilního robotu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a konstrukcí dvoukolého mobilního robota. S cílem připravit kvalitní návrh byl nejprve zkonstruován testovací podvozek, který poskytl potřebné informace pro finální návrh a konstrukci. Kromě úvodu a závěru sestává diplomová práce ze čtyř hlavních částí. Zatímco první část práce stručně představuje obor robotiky, teoretická část se věnuje jednak jednotlivým součástem nutným pro konstrukci robota a jednak vozítku Segway, který sloužil jako inspirace pro funkčnost navrhovaného robota. Třetí část práce se soustředí na návrh dvoukolového podvozku. Po charakteristice testovacího podvozku je pozornost věnována jednotlivým metodám stabilizace za využití různých druhů senzorů. Podkapitola o mechanickém návrhu přibližuje výběr dílů a jejich rozmístění, stejně jako návrh pro jejich výrobu. Následuje elektrický návrh zapojení, popisující obvody, jež se jevily pro navrhované zapojení jako nejvhodnější. Čtvrtá část diplomové práce je zaměřena na samotnou konstrukci dvoukolového podvozku a pokrývá následující témata: konstrukci mechanických částí, výrobu elektrických desek, programové vybavení podvozku a jeho implementaci, testování podvozku a na závěr i zhodnocení dosažených výsledků.
This diploma thesis deals with a design and construction of a two-wheeled mobile robot. In order to prepare a high-quality project, a testing carriage has been constructed serving as a basis of useful information for the final design and construction. Beside introduction and conclusion, the diploma thesis consists of four main parts. While the first part of the thesis briefly introduces the field of robotics, the theoretical part focuses both on particular components necessary for the robot's construction as well as the Segway vehicle which served as an inspiration for the robot's functionality. After characteristics of a testing carriage, attention is devoted to individual methods of stabilization, with several different types of sensors being used. Furthermore, the chapter on mechanical design examines choice of devices and their position and provides a scheme for their construction. The electrical design follows afterwards, describing circuits that were considered optimal for the designed wiring. The forth part of the diploma thesis concentrates on the construction of a two-wheeled carriage and covers following topics: construction of mechanical components, production of electric boards, programmatic equipment of the carriage and its implementation, testing of the carriage and finally also an evaluation of achieved results.
Description
Citation
MEISL, M. Návrh a konstrukce dvoukolového mobilního robotu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. Ing. Přemysl Kršek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Pavol Návrat, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jak ovlivní výška podvozku stabilizaci podvozku? Má na stabilizaci podvozku nějaký vliv sklon terénu, na němž se podvozek pohybuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO