Univerzální řídicí jednotka solárních kolektorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací univerzální řídicí jednotky, která je primárně navržena pro řízení solárních kolektorů. Popisuje jednotlivé etapy návrhu. Nejdříve je představen systém se solárními kolektory. Analyzují se jeho vstupně-výstupní části a zjišťují se požadavky na řídicí jednotku. Zkoumá se charakteristika teplotních senzorů, zabývá se plynulou regulací otáček oběhových čerpadel. Dále následuje hardwarová a softwarová realizace cílů práce. Desky plošných spojů byly navrženy v návrhovém prostředí Eagle, firmware byl napsán v jazyce C. V závěru je provedeno zhodnocení dosažených výsledků navrženého systému a představen možný způsob jeho dalšího vývoje. Univerzální řídicí jednotka může být reálně nasazena do praxe.
This thesis deals with design and implementation of a versatile control unit, which is primarily designed for control of solar collectors. It describes the various stages of design. First, the system of solar collectors is introduced. Its input-output parts are analyzed and the requirements are determined for the control unit. The characteristics of temperature sensors are examined, the work deals with continuous variable speed circulators. The following part is dedicated to hardware and software implementation of the objectives of the work. The boards were designed in Eagle design environment, the firmware was written in C programming language. In conclusion, the evaluation of the results of the proposed system and possible ways of its further development are discussed. The versatile control unit can be deployed in practice realistically.
Description
Citation
TŘÍSKA, V. Univerzální řídicí jednotka solárních kolektorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
prof. Ing. Václav Dvořák, DrSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Jaromír Krejčíček, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (člen)
Date of acceptance
2010-08-31
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na doplňující dotazy členů komise. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: V současné době existují kromě samostatných teplotních senzorů také malé a levné mikrokontroléry s integrovaným teplotním senzorem na čipu (např. Freescale HCS08SC4 aj.): * Mohl by takový mikrokontrolér přinést nějaké zkvalitnění řešení dané aplikace a pokud ano, jaké?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO