O vymazávacích pravidlech v řízených gramatikách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V této práci je diskutován vliv vymazávacích pravidel na generativní sílu řízených gramatik, což je velký otevřený problém teorie řízeného přepisování. Tato práce studuje možnost odstranění vymazávacích pravidel z těchto gramatik tak, že shromažďuje aktuální výsledky na toto téma a přináší novou podmínku, nazvanou k-limitované vymazávání, která zaručuje, že jsme bez vlivu na generovaný jazyk schopni odstranit všechna vymazávací pravidla z libovolné bezkontextové gramatiky řízené regulárním jazykem splňující tuto podmínku. Tento výsledek je částečným řešením výše zmíněného problému. Mimoto je prezentován nový algoritmus k odstranění vymazávacích pravidel z bezkontextových gramatik, který nepotřebuje předurčovat tzv. epsilon-neterminály (na rozdíl od standardního algoritmu používaného v učebnicích). V závěru je zhodnocen přínos těchto výsledků pro syntaktickou analýzu.
This work discusses the effect of erasing rules to the generative power of regulated grammars, which is a big open problem in the theory of regulated rewriting. It studies the possibility of removal of erasing rules from regulated grammars by aggregation of current, up-to-date results concerning this elimination and by presentation of a new condition, called k-limited erasing, under which all erasing rules can be always removed from regularly controlled context-free grammars without affecting their generative power. This result partially solves the abovementioned problem. Moreover, a new algorithm for elimination of erasing rules from context-free grammars is presented. This algorithm does not require any predetermination of so called epsilon-nonterminals (in contrast to the standard algorithm used in textbooks). In the conclusion, a significance of these results concerning syntactical analysis is discussed.
Description
Citation
ZEMEK, P. O vymazávacích pravidlech v řízených gramatikách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) Prof. RNDr. Milan Mišovič, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Ke Kapitole 3.6: Jaký je vztah mezi třídou jazyků generovaných Indian gramatikami a třídou jazyků generovaných ETOL systémy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO