Návrh bytu pomocí rozšířené reality

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá využitím rozšířené reality pro návrh dispozic bytu. Cílem práce je vytvořit systém, který na základě vodících značek umístěných na stěnách bytu zjistí pozici uživatele v modelu bytu. Pozici uživatele poté použije k ovládání kamery ve 3D modelovacím programu Google SketchUp. Systém je složen ze serverové a klientské části. Serverová část systému zpracovává vstupní video, ve kterém detekuje vodící značky a pomocí nadetekovaných značek vypočítává pozici uživatele. Klientská část systému je reprezentována zásuvným modulem (pluginem) pro 3D modelovací program Google SketchUp. Klient se serverové části dotazuje na pozici uživatele v modelu bytu a následně podle této pozice nastavuje kameru v programu Google SketchUp. Dále se klient dotazuje na jednotlivé snímky z videa, které zobrazuje na pozadí Google SketchUp a tím vytváří obraz reálné scény rozšířené o virtuální objekty.
This master's thesis is dealing with the usage of augmented reality for a layout of a flat proposition. The aim of this work is to create a system which detects markers on the walls using ARToolKit library. The position of the used in flat is determined by using the markers. Then the system disposes the user's position for operate with a camera in a 3D modelling program called Google SkretchUp. The system is consisted of a server and a client part. The server one copes with the incoming video in which it detects the markers and evaluates the position of user by the help of the markers. The client part of the system is represented by a plugin module for 3D modelling program Google SkretchUp. A client is asking the server for the positions of the user in the flat model and consequently he set the camera in the program Google SkretchUp according to these positions. The client is also asking for the individual pictures from the video which he shows against the background of Google SketchUp and thanks to this, he creates a view of a real scene extended of virtual objects.
Description
Citation
TUŠKA, D. Návrh bytu pomocí rozšířené reality [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Pro návrh interiéru místnosti je výhodné mít možnost se "rozhlédnout". Uvažoval jste o možnosti pomocí markerů rozlišit jednotlivé stěny a umožnit vizualizaci celé místnost? Máte představu jaké přesnosti dosahuje lokalizace značek pomocí ARToolkitu? Co považujete za problematická místa Vašeho řešení? Jak vhodné se Vám nakonec zdá použití aplikace Google SketchUp na místo dostupných rendererů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO