Monitorovací a zabezpečovací systém

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací systému pro monitoring a zabezpečení objektů. Celý systém slouží jako aplikační brána mezi klasickou TCP/IP sítí a heterogenní sítí obsahující různá koncová zařízení jako jsou kamery, mikrofony a čidla (teplotní, kouřové). Na základě zaznamenaných událostí (pohyb, hluk, požár) z těchto koncových prvků je možné odeslat upozornění uživatelům (SMS, e-mail). Systém je možné vzdáleně spravovat a je možné prohlížet aktuální data z koncových zařízení. Teoretická část této práce se zabývá rozborem druhů jednotlivých koncových zařízení a jejich využitím pro monitorovací systémy. Společně s tím je rozebrán popis jednotlivých komunikačních protokolů zařízení. Dále je provedena analýza kamerových systémů jako celku a jejich propojení s aplikační bránou tvořenou centrálním linuxovým serverem. Praktická část popisuje metody a techniky použité při implementaci systému a problémy s nimi spojené.
This master's thesis deals with design and implementation of system for securing and monitoring objects. The whole system is serving as an application getaway between typical TCP/IP network and heterogeneous network containing different end devices such as security cameras, microphones and some sensors (e.g. for temperature measurement). In case of detected event, the notification is created, recorded and the user is informed via administrative front-end. System can be managed from remote location and data from devices can be shown by web interface. Theoretical part of this project concerns with the analysis of different types of connecting devices and sensors and the possibilities of their usage for the monitoring systems along with description of communications protocols for each end device. The next part deals with the cameras interfaces, content analysis and connectivity with central server. Practical part describes methods and techniques used for implementation of system.
Description
Citation
FELIX, M. Monitorovací a zabezpečovací systém [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Prof. Ing. Jaromír Krejčíček, CSc. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další doplňující dotazy členů komise. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené dotazy rozhodla práci hodnotit stupněm "C". Otázky u obhajoby: Které další koncové prvky (nerealizované v práci) by bylo možné k systému připojit? Které další informační kanály (nerealizované v práci) by bylo možné použít pro informování uživatele o nastalé situaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO