Aerospace - Futuristický kokpit moderního letounu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou návrhu vizualizace dat v kokpitu moderního sportovního letadla. Zaměřuje se na využití současných trendů ve vizualizaci letových dat a pojednává o vhodném způsobu zobrazení energetických stavů pro snížení zátěže pilota. Úvodní část práce popisuje letové a motorové veličiny a způsob jejich zobrazení pomocí analogových přístrojů a ve skleněném kokpitu. V práci je také popsáno využití Microsoft Flight Simulatoru jako zdroje letových dat, návrh systému syntetického vidění a zobrazení virtuálního tunelu v obloze.
This work describes the visualization design of the flight related quantities in a cockpit of a modern light sport aircraft. It focuses on the utilization of the state of the art trends in flight data displays and introduces the innovative implementation of the aircraft's energy state smart clues that reduce pilots' workload. The initial part of the work presents a research into the flight, engine and navigation data presentation on analog instruments, followed by their illustrative depiction in glass cockpits. Within the framework of this thesis, Microsoft Flight Simulator has been used as a source of the flight related data. Final advances in the display design were introduced through the implementation of the synthetic vision system and a visualization of the virtual tunnel in the sky.
Description
Citation
BÍLEK, J. Aerospace - Futuristický kokpit moderního letounu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: Zkuste blíže vysvětlit, z jakých důvodů je nevhodné použít výsledný tvar Catmull-Rom splajnu mezi velmi vzdálenými body letového tunelu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO