Nalezení a rozpoznání dominantních rysů obličeje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce pojednává o stále více se rozvíjející oblasti biometrických systémů, kterou je rozpoznání obličejů. Dokument se zabývá možnostmi lokalizace tváře na obrazcích a jejich normalizací, která je nutná z důvodu vnějších vlivů i vlivem různých snímacích technik. Jsou zde popsány různé techniky lokalizace dominatních rysů obličeje, kterými jsou např. oči, ústa, nos. V neposlední řadě práce popisuje různé přístupy k rozpoznání obličejů. Dále je zpracován návrh s implementací aplikace pro rozpoznání dominantních rysů obličeje demonstrující zvolené metody pro nalezení dominatních rysů (Houghova transformace pro detekci kružnic, lokalizace úst ze znalosti umístění očí) a identifikaci obličeje (lineární diskriminační analýza, jádrová diskriminační analýza). Poslední část diplomové práce obsahuje shrnutí dosažených výsledků a závěr.
This thesis deals with the increasingly developing field of biometric systems which is the identification of faces. The thesis deals with the possibilities of face localization in pictures and their normalization, which is necessary due to external influences and the influence of different scanning techniques. It describes various techniques of localization of dominant features of the face such as eyes, mouth or nose. Not least, it describes different approaches to the identification of faces. Furthermore a it deals with an implementation of the Dominant Face Features Recognition application, which demonstrates chosen methods for localization of the dominant features (Hough Transform for Circles, localization of mouth using the location of the eyes) and for identification of a face (Linear Discriminant Analysis, Kernel Discriminant Analysis). The last part of the thesis contains a summary of achieved results and a discussion.
Description
Citation
ŠVÁBEK, H. Nalezení a rozpoznání dominantních rysů obličeje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Zdeněk Havlice, CSc. (člen) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Jaká je časová složitost vašeho řešení? Dal by se váš rozpoznávač obličejů použít realtime? Plánujete další pokračování na projektu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO