Evoluce emergentního chování v celulárních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou celulárních automatů a jejich využití v oblasti výzkumu sebe-replikace. Konkrétně se zaměřuje na sebe-replikující se smyčky a ukazuje možné přístupy k optimalizaci jejich schopnosti replikace. První kapitoly jsou teoretickým úvodem do oblasti celulárních automatů, seznamují čitatele s problematikou sebe-replikace v celulárních automatech a představují vybrané sebe-replikující se smyčky, počínaje nejznámější Langtonovou smyčkou. Další části prezentují výsledky práce v oblasti optimalizace sebe-replikace u dvou variant smyček - Bylovy a Chou-Reggia smyčky. Jsou představeny dva přístupy k optimalizaci a jejich možná kombinace. Jeden spočívá v obohacení smyčky o schopnost vícenásobné sebe-replikace. U druhého je cílem optimalizace redukce potřebného počtu kroků k vytvoření repliky smyčky.
This master's thesis deals with the topic of cellular automata and their utilization in the research of self-replication, especially with the focus on self-replicating loops. It also shows several possible approaches how to optimize the replication process. The first part is focused on theoretical aspects of cellular automata. It acquaints the readers with the questions of self-replication in the cellular automata and present some of the existing self-replicating loops, starting with the widely known Langton's loop. The second part presents the optimization of the replication process considering two selected variants of self-repricating loops - Byl's loop and Chou-Reggia loop. Two approaches are introduced together with their possible combination. The first approach is based on multiple self-replication. The second one is based on the reduction of the number of steps of the cellular automaton needed to create a copy of the loop.
Description
Citation
NOVÁK, R. Evoluce emergentního chování v celulárních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. František Zbořil, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (člen) Prof. Ing. Pavol Návrat, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Co se stane, pokud je v prostoru CA v počáteční konfiguraci založeno více smyček než 1? Otázka je obecná pro oba typy smyček. Velmi zhruba naznačte: Jakým způsobem byste problém z předchozí otázky řešil za předpokladu, že více smyček na počátku replikace je podmínkou?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO