Nástroje a interaktivní prostředí pro simulaci komunikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Komunikace mezi zařízeními se neobejde bez jasně definovaných pravidel. Tato pravidla se společně označují jako komunikační protokol. V této práci se zabývám komunikačními protokoly, konkrétně bezpečnostními protokoly. Jejich návrh vyžaduje speciální nástroje, které umožňují simulaci a odhalení bezpečnostních chyb v jejich návrhu. Zaměřuji se tedy na nástroje umožňující interaktivní simulaci bezpečnostních protokolů. Detailně popisuji jednotlivé nástroje a srovnávám jejich kladné a záporné vlastnosti. V dostupných nástrojích implementuji bezpečnostní protokoly. Výsledem práce jsou demostrační úlohy využitelné v síťových předmětech na FIT VUT.
Communication between devices should be based on predefined rules. These rules are called communication protocols. In this master thesis I am concerned with communication protocols, specially security protocols. Their design demand specialized tools, that will provide interactive simulations and security testing. I have described each of these tools in detail and mentioned about their properties, their pros and cons. In available tools I have implemented security protocols. The result is set of demonstration tasks that are usable in network courses at FIT VUT
Description
Citation
MIKUŠ, P. Nástroje a interaktivní prostředí pro simulaci komunikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm dobře (C). Otázky u obhajoby: Jak funguje verifikace bezpečnostních protokolů založená na kontrole modelem (model checking)? Podporuje tuto metodu některý z prezentovaných nástrojů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO