Paralelní genetický algoritmus pro vícejádrové systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Genetický algoritmus je optimalizačná metóda zameraná na efektívne hľadanie riešení rozličných problémov. Je založená na princípe evolúcie a prirodzeného výberu najschopnejších jedincov v prírode. Keďže je táto metóda výpočtovo náročná, bolo vymyslených veľa spôsobov na jej paralelizáciu. Avšak väčšina týchto metód je z historických dôvodov založená na superpočítačoch alebo rozsiahlych počítačových systémoch. Moderný vývoj v oblasti informačných technológií prináša na trh osobných počítačov stále lacnejšie a výkonnejšie viacjadrové systémy. Táto práca sa zaoberá návrhom nových metód paralelizácie genetického algoritmu, ktoré sa snažia naplno využiť možnosti práve týchto počítačových systémov. Tieto metódy sú následne naimplementované v programovacom jazyku C za využitia knižnice OpenMP určenej na paralelizáciu. Implementácia je následne použitá na experimentálne ohodnotenie rozličných charakteristík každej z prezentovaných metód (zrýchlenie oproti sekvenčnej verzii, závislosť konvergencie výsledných hodnôt od miery paralelizácie alebo od vyťaženia procesoru, ...). V poslednej časti práce sú prezentované porovnania nameraných hodnôt a závery vyplývajúce z týchto meraní. Následne sú prediskutované možné vylepšenia daných metód vyplývajúce z týchto záverov, ako aj možnosti spracovania väčšieho množstva charakteristík na presnejšie ohodnotenie efektivity paralelizácie genetických algoritmov.
Genetic algorithm is a powerful optimization and search method successfully used in practice to solve many different problems. Underlying concept is based on the evolutionary mechanics observed in nature. As the GAs are computationaly intense applications, it is natural that there are many efficient methods for parallelization of these algorithms. However, most of these methods deal with supercomputers or large computer clusters with specialized hardware, as these were the most common parallel architectures in the past. With modern-day computers the trend in personal computer design is also moving towards parallel architectures bringing small and cheap parallel multicore processors. That's why it is imperative to have efficient methods to exploit capabilities of this system. This document presents prototypes of new methods of parallel genetic algorithms designed especially for these multiprocessor computers with shared memory.
Description
Citation
VRÁBEL, L. Paralelní genetický algoritmus pro vícejádrové systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ján Genči, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B Otázky u obhajoby: V čem spočívá nutná modifikace genetických operátorů, jak je uvedeno v části 6.3.2, 2. odstavec, strana 27? Jakým způsobem probíhá výběr jedinců z dílčích populací a přidělování volných dílčích populací jednotlivým vláknům v SMP verzi asymetrické metody? Na straně 32 se v prvním odstavci hovoří o tom, že si každé vlákno vybere nejlepší genom ze všech dílčích populací. Můžete objasnit, zda se jedná o dílčí populace příslušné danému vláknu nebo všechny dílčí populace exsitující v daném okamžiku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO