Verifikace rukopisu a podpisu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá metodami verifikace ručně psaného podpisu a rukopisu. Shrnuje a popisuje některé užívané techniky a odkazuje na příslušnou literaturu. Dalším tématem práce je návrh a implementace jednoduché aplikace pro verifikaci rukopisu. Aplikace je založena na hranové detekci a porovnání vybraných strukturálních a statistických příznaků. Jako podpůrný nástroj pro rozhodování je použit SVM klasifikátor z balíku LIBSVM. Aplikace je napsána v jazyce C a využívá grafickou knihovnu OpenCV. Testovací i trénovací sada byla vytvořena ze vzorků rukopisu z internetové databáze IAM Handwriting Database. Aplikace je vytvořena a testována v prostředí operačního systému Windows XP.
This paper concerns methods of verification of person's signature and handwriting. Some of commonly used techniques are resumed and described with related literature being referred. Next aim of this work is design and implementation of a simple handwriting verification application. Application is based on edge detection and comparison of a set of structural and statistical features. As a support classification tool a SVM classifier of the LIBSVM software is employed. The Application is written in C language using OpenCV graphics library. Testing and training set was extracted from samples found in the IAM Handwriting Database. Application was created and tested in the Windows XP operating system.
Description
Citation
BERÁNEK, J. Verifikace rukopisu a podpisu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky komise. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO