Klasifikace objektů v obraze podle textury

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Hlavním tématem této práce je klasifikace textur a rozpoznávání objektů v obraze podle textury. Jsou rozebírány různé texturní příznaky včetně několika variant local binary patterns (LBP). Je navržena nová modifikace LBP (weighted spatial LBP), jejímž cílem je zlepšení prostorového pokrytí tradičních LBP. Zřídka používané barevné texturní příznaky jsou také diskutovány. Umělé neuronové sítě a support vector machines jsou použity ke klasifikaci všech zmíněných příznaků. S využitím těchto metod je implementován framework pro klasifikaci textur a segmentaci obrazu. Obsažná texturní databáze je použita k testu úspěšnosti klasifikace za různých podmínek. Nakonec je systém aplikován na reálný problém - segmentaci leteckých snímků.
Main subjects of this thesis are texture classification and texture-based object recognition. Various texture features are being explored, including several variants of local binary patterns (LBP). A novel modification of LBP (weighted spatial LBP) is proposed, with intention to improve on the spatial coverage of the traditional LBP. Rarely used color texture features are being discussed as well. Artificial neural networks and support vector machines are used to classify all the aforementioned features. Using these methods, framework for the texture classification and image segmentation is implemented. Comprehensive texture database is employed to test its performance under different conditions. In the end, the system is applied to solve a real-world problem - the segmentation of aerial photos.
Description
Citation
HUTÁREK, J. Klasifikace objektů v obraze podle textury [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky komise. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 1 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO