Optimalizace dohledového nástroje pro správu sítě VUT

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací monitorovacího nástroje Zabbix. V první části práce poskytuje přehled technik, kterými se monitorují počítačové sítě. Čtenáři objasňuje principy fungování nástroje Zabbix se zaměřením na monitorování velkého počtu zařízení. V druhé části práce jsou porovnány existující řešení optimalizace struktury databáze použitím rozdělování velkých, nadřazených tabulek na malé části. Dále je vybrané nejvhodnější řešení, které je upraveno pro potřeby VUT sítě. Díky této optimalizaci se snížilo zatížení procesoru Zabbix serveru a došlo k omezení růstu dat na pevném disku.
This master's thesis focuses on optimizing the network tracking tool Zabbix. In the first part this thesis provides an overview of techniques used for monitoring computer networks. The thesis also describes the fundamentals of how Zabbix works, especially in large enviroments. In the second part of the thesis we compare existing optimizations of the database structure which divides large, parent tables into small partitions. The most suitable solution is chosen which is then modified for the BUT network needs. Using this optimization we achieved a decrease of the processor utilization on the Zabbix server and a significant decrease in the growth of data on its hard drive.
Description
Citation
DRIENKO, P. Optimalizace dohledového nástroje pro správu sítě VUT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. William Steingartner, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Lze řešení pomocí partitioning použít i pro jiné databázové systémy než Postgresql?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO