Distribuovaný simulátor umělého života

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Jak studium a modelování umělé inteligence, tak vhodné využití distribuovaných výpočetních systémů patří k tématům, o kterých se dnes a v budoucnu ještě hodně mluvit bude. Zmíněných odvětví se týká i tato práce s daným úkolem navrhnout a implementovat simulátor umělého života s využitím distribuovaného výpočtu. Zmíněná aplikace byla v rámci této práce realizována a podrobena několika zátěžovým testům za účelem vypozorování různých zákonitostí distribuovanému systému vlastních. Při návrhu byly uvažovány různé způsoby decentralizace simulačních zdrojů a výpočtů. Finální program se neukázal jako nejvhodnější pro simulace a modelování jednoduchých problémů z oblasti AI, které naopak spíše brzdí a do budoucna by měl být spíše zaměřen na výpočetně složitější problémy, které spíše využijou kapacit a výhod podobného systému.
Along with the artificial intelligence modelling and related studies, distributed computing ranks amongs the most discussed scientific topics nowadays and one can be certain that it will not fade away anytime soon. This work is also concerned about the above mentioned topics, more precisely its its main goal is to design and implement a distributed artificial intelligence simulator. The mentioned application was realized during as an firm part of this work and some benchmarks were run to determine and observe some properties inherent to distributed systems. The actual realization takes into account different approaches to distributing simulation resources. The final product did not prove as that convenient for simulation of rather simple AI models, which it if fact, even slowed down at times. In the future the project should be aimed towards more computationally challenging problems, that can truly use the capacity and advantages of such a computational system.
Description
Citation
WEISS, M. Distribuovaný simulátor umělého života [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
Date of acceptance
2009-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO